El bosc és de tothom?

bloc-yoguiAquesta setmana, a “L’Aigua Clara” d’EL 9 TV ens preguntem si el bosc és de tothom. Té amo, el bosc? Tots hi podem accedir amb total llibertat, o algú ens ho pot privar? Els bolets són de tots? O del primer que hi arriba? A la taula rodona de dijous ens plantejarem aquests interrogants, parlarem de la gestió dels boscos, de com es pot treure més rendibilitat de l’explotació forestal i de si arribarà algun dia que ens faran pagar per anar a bosc, o si ens faran treure un carnet, com passa amb els pescadors o caçadors, per exemple, dues activitats que abans sembla que no estaven tan regulades com ara.

A la taula d’experts ja hi tenim confirmats en Joan Rovira, secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, i en Jordi Baucells, biòleg i gran coneixedor del bosc del seu punt de vista més ambientalista, però també perquè n’és un gran usuari, dels respectuosos, és clar. Demà espero confirmar un expert de l’administració (de la Diputació, que gestiona des de fa dècades el parc natural del Montseny i des de fa uns quants anys l’espai natural de les Guilleries), i un dels que fan -o voldrien fer- un ús esportiu del bosc.

Si teniu dubtes i/o comentaris sobre el tema, ja ho sabeu, que per això és el bloc. I si no, fins dijous, a les 10 de la nit, amb repeticions a les 2 de la matinada, i divendres a 2/4 de 12 del migdia i a 2/4 de 4 de la tarda.

La imatge que il·lustra el post l’he capturada d’aquí.

Actualització del 12 de novembre al vespre: Ja hi ha confirmats els dos últims convidats de “L’Aigua Clara” d’aquest dijous: Joan Carles Àngel, enginyer forestal del Servei de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona, i Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló, un dels municipis, si no el que més, amb més superfície boscosa d’Osona, i on s’ha dut a terme una interessant experiència de compatibilització de l’accés motoritzat al medi rural i de manteniment de l’entorn natural. Fins aquest dijous, doncs.

3 responses to “El bosc és de tothom?

  1. Interessant tema!

    Jo crec que en el debat hi faltaria un pagès. A Osona algú de la Unió de Pagesos crec que podria aportar perfectament una altra visió de la qüestió.

    Dixit!

  2. Pots portar en Ramon Vallmitjana de Taradell. Crec que és el propietari amb més bosc ballat d’Osona… suposo que deu tenir les seves raons per fer-ho, però estaria bè coneixer-les.

  3. Sí, Isaac, potser hauria estat interessant algú de la Unió de Pagesos. Un altre dia serà… Estic pensant un dia en fer un debat sobre transgènics. Aquell dia de ben segur que serà interessant que vingui algú de la Unió.

    I sí, Enric, en Ramon Vallmitjana segur que deu tenir resposta a la pregunta que fas tu. A veure si algú li fes arribar i ell mateix respongués al bloc. No li ho demanarem a ell, però es pot demanar al representant del Consorci Forestal, per què es tanquen les finques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s